ΑΡΧΙΚΗ ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ομιλία του Προέδρου Κ. Αρτεμίου 10ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Ε.Π.

Ομιλία του Προέδρου Κ. Αρτεμίου 10ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Ε.Π.

        
                                       ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ 2006-2009

             της Απερχόμενης  Διοίκησης στο 10ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Ε.Π.

                                             Θεσσαλονίκη 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2009


                                              Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι Σύνεδροι

                                                          Αξιότιμοι προσκεκλημένοι

          Σας καλωσορίζω εκ μέρους της απερχόμενης Διοίκησης στο 10οΤακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδία μας.

          Καλωσορίζω  τους συναδέλφους μου από όλα τα μέρη της Ελλάδας που βρίσκονται σήμερα μέσα σ’ αυτή την αίθουσα, για να πραγματοποιήσουμε το σημαντικό αυτό συνδικαλιστικό μας καθήκον.

          Το Συνέδριο μας είναι το κυρίαρχο όργανο του συνδικαλιστικού μας κινήματος και η ύψιστη δημοκρατική μας λειτουργία,  ξεκινά με την ανάδειξη των αντιπροσώπων μέσα από τις εκλογές των πρωτοβαθμίων σωματείων-μελών μας και θα κορυφωθεί αύριο με την εκλογή της νέας Διοίκησης της Π.Ο.Ε.Ε.Π. που θάχει και την ευθύνη  στην  Νέα τριετία  να  εφαρμόσει  τα  ψηφίσματα  με  τις  διεκδικήσεις  του  Συνεδρίου  μας  και  να  παλέψει  γι’  αυτά  που  έχει  ανάγκη  το  σ.κ.  στα  Εμφ.  Ποτά  και  να  συμπαραταχθεί  στους  αγώνες και με άλλες  δυνάμεις  του  εργατικού  συνδικαλιστικού κινήματος στην χώρα μας.

                    Το 10ο  Τακτικό Πανελλαδικό μας Συνέδριο συνέρχεται μέσα σε  ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον, πολύ αρνητικό και απόλυτα άδικο για την εργατική τάξη.   Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι πλέον  ορατές και στη χώρα μας,  εφ’  όσον  η ακρίβεια, η ανεργία και η ανασφάλεια έχουν γίνει ο εφιάλτης των λαϊκών στρωμάτων,  και περισσεύει  η οργή  και η αγανάκτηση  μας εφ’ όσον  δεν ευθυνόμαστε  αλλά  θα  μας βάλουνε να  πληρώσουμε.

          Παρ’  όλα  αυτά  την  τριετία που πέρασε οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις, και η γενικότερη  αγωνιστική παρουσία της Π.Ο.Ε.Ε.Π. έδωσαν το στίγμα της  αντίστασης  σε  όλο το συνδικαλιστικό  κίνημα όλης της χώρας.  

          Μέσα  στην  προσπάθεια  του,  το  απερχόμενο  Δ.Σ.  της  Π.Ο.Ε.Ε.Π.  προσπάθησε  να  κάνει  πράξεις  τις αποφάσεις του προηγούμενου  Συνεδρίου, μέσα από Γενικά Συμβούλια, με την οργάνωση συνδιασκέψεων, σεμιναρίων, και πολλών  απεργιακών κινητοποιήσεων.

          Δώσαμε γι’ αυτά  μάχες  σκληρές με  συνέπεια  στις  αρχές και τις θέσεις  μας,  μάχες

για τη διασφάλιση και διεύρυνση των θέσεων εργασίας, ενάντια σε  κάθε ελαστική μορφή εργασίας,   και  ενάντια στη «μαύρη εργασία».
Για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων  ενισχύοντας οικονομικά τα  χαμηλότερα  εισοδήματα, και αγωνιστήκαμε για την ενίσχυση  και  τον   σεβασμό του θεσμού των συλλογικών  διαπραγματεύσεων - Συμβάσεων.
Πραγματοποιήσαμε αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια  στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων! την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και στις παθιασμένες διώξεις των συνδικαλιστών μας.
          Και  βάλαμε  στην  πρώτη  γραμμή  των διεκδικήσεων  της  Π.Ο.Ε.Ε.Π.  την    διατήρηση και  διεύρυνση των κατακτήσεων μας, και την αύξηση των θέσεων    εργασίας.  Έτσι   γενικά  μπορούμε  να  πούμε ότι στον κλάδο μας την τριετία που πέρασε κατορθώσαμε  και  συνάψαμε  Σ.Σ.Ε.  αρκετά  ικανοποιητικές  για  τους    εργαζόμενους  του  Κλάδου  μας.

                                             ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

           Ο ρόλος των Σωματείων μας   των στελεχών  μας δηλαδή  είναι σημαντικός σε ΟΛΕΣ τις κινητοποιήσεις  του εργατικού  σ.κ..

          Υπενθυμίζω τις   πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις φέτος με  τα Σωματεία της Κόκα-Κόλα στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Βόλο, και τις πρόσφατες   απεργιακές κινητοποιήσεις στο ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, τις απεργιακές κινητοποιήσεις του  νέου μέλους μας το Σωματείο  ΜΠΟΥΤΑΡΗ στην Στενήμαχο της Νάουσας.

           Και  πολλές ακόμη επί μέρους  απεργίες για την διασφάλιση  των εργατικών συμφερόντων.

          Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πέρα  από τις απεργίες  της  Π.Ο.Ε.Ε.Π.  και  τις  24ωρες απεργίες  κυρίως του Συνδικάτου και άλλων σωματείων μελών,  κάθε  φορά  που δικάζεται η ηγεσία του κλάδου  μας. (π.χ. 9 Φλεβάρη 2007, 18 Ιούνη 2007, 18 Δεκέμβρη 2007, 11 Ιανουαρίου 2008, 16 Δεκεμβρίου 2008).

          Υπενθυμίζω εδώ την ιστορική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Πωλητών-Οδηγών και Βοηθών  Βόρειας Ελλάδας φέτος το Γενάρη να αναλάβει εξ ολοκλήρου το οικονομικό κόστος για να προχωρήσει η Π.Ο.Ε.Ε.Π. στην υπεράσπιση των διωκόμενων συνδικαλιστών μας εάν χρειαστεί ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

           Αναφέρω σαν παράδειγμα τις κινητοποιήσεις πέρυσι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο.   Μέσα σε 20 ημέρες βγάλαμε χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα στο δρόμο, στις 27 Νοέμβρη στο συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ.. στην Απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε. στις 10 του Δεκέμβρη, με παρουσία  μαχητικά  και μαζική, και έξι μέρες μετά, στην μεγάλη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησε  με  μεγάλη  επιτυχία η Ομοσπονδία κόντρα  στις διώξεις των συνδικαλιστών μας.

          Η  επόμενη  πανελλαδική  24ωρη  Διαμαρτυρία  θα  γίνει  την  Τετάρτη 23  Σεπτέμβρη,  με  μεγάλη  απεργιακή συγκέντρωση στα Δικαστήρια  της Θεσ/νίκης. 

Εκπροσώπηση σε Γ.Σ.Ε.Ε. και Ε.Κ. – Επιτροπές

          Δραστηριοποιούμαστε όλα τα  στελέχη  της  Π.Ο.Ε.Ε.Π.  σε  όλους  τους θεσμούς του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος,  με  την εμπειρία  που διαθέτουμε  και την επιδίωξη  για  αποτελεσματικότερο  εργατικό  σ.κ..

          Πολλά  στελέχη μας συμμετέχουν σε Διοικήσεις   Εργατικών Κέντρων, Και στο   ανώτατο  όργανο  της  χώρας  την  Γ.Σ.Ε.Ε.  όπως  και  στην κεντρική γραμματεία του Π.Α.ΜΕ.  με  ικανά στελέχη της Ομοσπονδίας μας. 

          Και  να  μην λησμονήσουμε  ότι  η  Π.Ο.Ε.Ε.Π., θεωρούσε  και θεωρεί απολύτως αναγκαία, την διεθνική συνεργασία των Συνδικάτων  γιατί αυτή μπορεί να φέρει θετικά  αποτελέσματα, ενάντια στη  νεοφιλελεύθερη επίθεση του   Κεφαλαίου.

          Εμείς  διατηρούμε καλές  σχέσεις με συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού  και φυσικά  με  τα  αδελφικά  μας  Κυπριακά  Συνδικάτα.

         Με τα γερμανικά συνδικάτα οι καλές  σχέσεις μας ανάγονται στις προηγούμενες δεκαετίες, τα πρόσωπα βέβαια αλλάζουν, αλλά η συνεργασία των οργάνων μας συνεχίζεται.

          Τον Μάρτιο του 2008,  για πρώτη φορά  μετά  από κάλεσμα στελέχη της Π.Ο.Ε.Ε.Π. παραβρέθηκαν στο Παρίσι και συμμετείχαν στην προσπάθεια  ίδρυσης ενιαίας ευρωπαϊκής διευρυμένης  κλαδικής ομοσπονδίας.  

                                                          Σ Ε Μ Ι Ν Α  Ρ Ι Α

          Πραγματοποιούμε  συχνά επιμορφωτικά σεμινάρια και συσκέψεις  για να θωρακίσουμε τα στελέχη μας πολιτικά, ιδεολογικά, με τις ιδέες του αυτόνομου δημοκρατικού ταξικού  συνδικαλισμού.

           Σημαντικές  ήταν  και οι  συσκέψεις που πραγματοποιήσαμε με θέματα την «παγκόσμια «κρίση» του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου. Τα μέτρα πρόληψης και αντίδρασης των Συνδικάτων, για τις ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, στην  εργατική  τάξη». «Οι αντιδράσεις μας στην  εργοδοτική  βία και τις διώξεις  των συνδικαλιστών μας»  και «το παρόν και το μέλλον της Α.Δ.Ε.Σ. μέσα στο εργατικό κίνημα –   Παρεμβάσεις και συνεργασίες».

          Ένα  βασικότατο εργαλείο στους αγώνες μας,  είναι η  «Σύγχρονη Συνδικαλιστική Σκέψη». Είμαστε  από τα λίγα  δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα στην πατρίδα μας που εκδίδει ανελλιπώς κάθε μήνα δικό του φύλλο που    βοηθά  και  ενημερώνει  τους  εργαζόμενους.

          Επίσης  η  Π.Ο.Ε.Ε.Π.  διαθέτει  ιστοσελίδα  στο ιντερνέτ  και   διακρίνεται πολύ       συχνά  στο  Εργατικό  Πρωτάθλημα,  κατακτώντας τρόπαια σε  όλα τα  σπορ.         

          Αυτοί  είμαστε  εν  ολίγοις   εμείς  της  Π.Ο.Ε.Ε.Π.  και   τα  Συνδικάτα  μας  και   προχωρούμε  με  περίσσια  υπερηφάνεια  μέσα  στο  εργατικό  κίνημα,  γιατί  διαθέτουμε  το  σπουδαιότερο  όπλο  την  ΕΝΟΤΗΤΑ  και  την αλληλεγγύη.   Και  δεν  θα  σταματήσουμε    να  σφυρηλατούμε  συνεχώς την ενότητα και την καλή  οργάνωση  τονίζοντας  σε  κάθε  περίπτωση τις βασικές αρχές για την Αυτονομία και Αυτοδυναμία του εργατικού μας κινήματος.

                                                              Συνάδελφοι  και συναδέλφισσες

           Η θητεία της νέας Διοίκησης θα συμπέσει με την ολοκλήρωση 30 χρόνων συνδικαλιστικής δράσης.

          Είμαι βέβαιος ότι και η τριετία που έρχεται θα είναι μεστή σε αγώνες και διεκδικήσεις για τα δίκαια της εργατικής τάξης.

           Και είμαστε βέβαιοι για την σταθερότητα σε αγωνιστική κατεύθυνση των δράσεων της Ομοσπονδίας μας γιατί σαν Λάβαρό μας είχαμε πάντοτε τις αρχές του Αυτόνομου Δημοκρατικού και Ταξικού Συνδικαλισμού.

          Δεν θα περιαυτολογούσαμε αν υποστηρίζαμε ότι ανοίξαμε νέους δρόμους στη δράση των Συνδικάτων.   Δώσαμε ελπίδες σε χιλιάδες εργαζόμενους και νέες προοπτικές στους αγώνες και τους στόχους τους.

          Η Ομοσπονδία μας με την ΕΝΟΤΗΤΑ, την ΟΡΓΑΝΩΣΗ και τον ΑΓΩΝΑ των εργαζομένων του κλάδου και με τη ΣΥΝΕΠΕΙΑ, τη ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ και την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ των στελεχών της αναδείχθηκε σε ΓΝΗΣΙΟ εκφραστή  των συμφερόντων του Κλάδου των    Εμφιαλωμένων Ποτών και γενικότερα της εργατικής τάξης.

            Δώσαμε μάχες με βάση τις αρχές του αυτόνομου, δημοκρατικού, ταξικού συνδικαλισμού και τα αποτελέσματα μας έχουν δικαιώσει.

           Σε αυτή την κατεύθυνση και με αυτές τις αρχές και  τα πιστεύω συνεχίζουμε και την επόμενη τριετία, για να   συμπληρώσουμε μια τριακονταετία θετικών υπηρεσιών στην εργατική τάξη της πατρίδας μας.

         ΚΑΛΟΥΜΕ σε συστράτευση, όλες τις δυνάμεις του εργατικού κινήματος  να      παλέψουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ για να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας, το όραμα πολλών      γενιών εργαζομένων σε όλο τον πλανήτη, για κατάργηση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης ανθρώπου από   άνθρωπο.

                                                          ΖΗΤΩ  ΤΟ 10Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Ε.Π.

                                                             ΖΗΤΩ Η  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

 


Στατιστικά Επισκεψιμότητας

Μέλη : 2
Περιεχόμενο : 883
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1758633

Τυχαία Φωτογραφία

Ημερολόγιο Γεγονότων

<<  Απρ 2024  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Σχόλια στο Βιβλίο Επισκεπτών

No valid database connection Incorrect DATETIME value: '_CURRENT_SERVER_TIME' SQL=SELECT id, title, hits, content FROM jos_jx_jambook WHERE state = 1 AND access <= '0' AND ( publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR publish_up <= '_CURRENT_SERVER_TIME' ) AND ( publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR publish_down >= '_CURRENT_SERVER_TIME' ) ORDER BY created ASC LIMIT 0, 6
Δεν υπάρχουν σχόλια