ΑΡΧΙΚΗ Α.Δ.Ε.Σ.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ
"ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ" Α.Δ.Ε.Σ.

Η "ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ" Α.Δ.Ε.Σ. είναι μια Δημοκρατική Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, και διακηρύσσει την απόλυτη αντίθεση της σε κάθε τάση που οδηγεί στην ταξική συνεργασία και στον κρατικό-κυβερνητικό Συνδικαλισμό.

ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ για ένα Αυτοδύναμο και Οργανωτικά και Λειτουργικά Αυτόνομο Δημοκρατικό Ταξικό και Μαζικό Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, απαλλαγμένο από κάθε είδος Εργοδοτικής, Κομματικής, Κυβερνητικής και Κρατικής εξάρτησης και παρέμβασης.

Το ότι η "Α.Δ.Ε.Σ." διακηρύσσει την Αυτονομία των Εργατικών Συνδικάτων απέναντι στα πολιτικά κόμματα ή τους πολιτικούς σχηματισμούς, αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει την ουδετερότητα ή την απολιτικοποίηση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζόμενων, αφού στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες και στην χώρα μας όλα τα προβλήματα είναι πολιτικά και η πολιτική ασχολείται με όλα τα προβλήματα. Η Αυτονομία των Εργατικών Συνδικάτων για την "Α.Δ.Ε.Σ." σημαίνει την άρνηση της υποταγής και της εξάρτησης του προσανατολισμού και της δράσης των Εργατικών Συνδικάτων από ένα κόμμα ή μια Κυβέρνηση. Και αυτό ακόμη σημαίνει την ικανότητα των Εργατικών Συνδικάτων να μπορούν να κρίνουν τα γεγονότα και τις πολιτικές συνθήκες και καταστάσεις και να τίθενται στο ίδιο επίπεδο ισότητας πνευματικής και ηθικής με τα κόμματα. Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ "Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ", που η δράση του θα καθορίζεται από τις οδηγίες, τις κατευθύνσεις και τις εντολές των κομμάτων ή των κυβερνήσεων.

Ο Αυτόνομος Δημοκρατικός Ταξικός και Μαζικός Εργατικός Συνδικαλισμός, πάνω στον οποίο η "Α.Δ.Ε.Σ." στηρίζει τον προσανατολισμό της και την δράση της, είναι ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ οποιεσδήποτε και αν είναι οι πολιτικές τους, οι φιλοσοφικές τους ή οι θρησκευτικές τους αρχές, αξίες, ιδέες και γνώμες.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα του Δημοκρατικού Ταξικού Συνδικαλισμού η "Α.Δ.Ε.Σ." θεωρεί ότι ο αγώνας και η δράση των εργαζόμενων μέσα από τα Συνδικάτα πρέπει να στοχεύει ΟΧΙ ΜΟΝΟ στην υπεράσπιση και διεκδίκηση των οικονομικών, κοινωνικών, επαγγελματικών και ηθικών συμφερόντων τους, ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΜΑ και στην υπεράσπιση, διαφύλαξη και διεύρυνση της Δημοκρατίας και της Λαϊκής κυριαρχίας, στην υπεράσπιση και εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και στην δημιουργία μιας δημοκρατικής, ανθρώπινης και δίκαιης κοινωνίας απαλλαγμένης από κάθε είδος και μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Μέσα σε αυτή την προοπτική των στόχων και των σκοπών της, η "Α.Δ.Ε.Σ." υπογραμμίζει ότι η πολιτική διάσταση της πάλης και των διεκδικήσεων των εργαζόμενων μέσα από τα Συνδικάτα οδηγεί τον Εργατικό Συνδικαλισμό σε προσέγγιση, συνεννόηση και συνεργασία με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και τους πολιτικούς σχηματισμούς εκείνους που συμμερίζονται και αποδέχονται τους ίδιους σκοπούς της πάλης των εργαζόμενων, με σκοπό να θέσουν την πάλη και τις συνολικές διεκδικήσεις μέσα σε μία ευνοϊκή προοπτική.

Η "Α.Δ.Ε.Σ." δεν έθεσε και δεν θέτει ποτέ τον Εργατικό Συνδικαλισμό πάνω από την πολιτική και τα πολιτικά κόμματα, αλλά θεώρησε και θεωρεί πάντοτε ότι ο Συνδικαλισμός από τη φύση του και τα συμφέροντα που υπε-ρασπίζεται ήταν και παραμένει, η βάση της διαμόρφωσης και ανάπτυξης της ταξικής συνείδησης και αλληλεγγύης των εργαζόμενων και το βασικό μέσο για την πραγμάτωση των σκοπών και των στόχων τους.

Με πυξίδα αυτές τις αρχές και τις θέσεις και με βασικό σκοπό, την συνεργασία και Αλληλεγγύη των εργαζόμενων της Ευρώπης ιδιαίτερα, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, η "Α.Δ.Ε.Σ." θεωρεί ότι ο Αυτόνομος Δημοκρατικός Ταξικός και Μαζικός Συνδικαλισμός, που χαρακτηρίζεται από την ικανότητα των εργαζόμενων, μετά από δημοκρατικό διάλογο να αποφασίζουν για τους στόχους και τα μέσα της δράσης τους, οφείλει αναπτύσσοντας με την δράση του την ταξική συνείδηση να δημιουργεί κάθε στιγμή το πιο ευνοϊκό συσχετισμό δυνάμεων για του Εργαζόμενους και το Συνδικαλιστικό Κίνημα.

Ένας τέτοιος ρόλος των Εργατικών Συνδικάτων, με τέτοια συνδικαλιστική δράση και προοπτική, προϋποθέτει την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, μια αυτονομία που αρνείται απόλυτα κάθε μορφή υποταγής του Συνδικαλισμού ανοιχτή ή καμουφλαρισμένη, σε μια πολιτική δύναμη, σε ένα κόμμα, στο κράτος ή στην κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια Αυτονομία στρατευμένη, την αυτονομία μιας συνδικαλιστικής Οργάνωσης, η οποία προσδίδει στη δράση της μια πολιτική προοπτική στο μέτρο της κοινωνίας στην οποία στοχεύει, αλλά που διατηρεί για τον συνδικαλισμό μια απόλυτη ελευθερία, μια κυρίαρχη υπευθυνότητα των αποφάσεων του σε κάθε περίπτωση, όποιοι και αν είναι οι αντίπαλοι που συναντά απέναντι του, όποιοι και αν είναι οι συναγωνιστές του ή οι συνεργάτες του που βρίσκει δίπλα του.

Η "ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ" (Α.Δ.Ε.Σ.), με βαθιά πίστη στις αρχές, στους σκοπούς και στις θέσεις της, καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικαλιστικά στελέχη να στηρίξουν τις αρχές, να ενισχύσουν τις θέσεις της και να αγωνιστούν για τους στόχους της μέσα στα Συνδικάτα και το Συνδικαλιστικό Κίνημα και να στρατευθούν μαζί της, μαζί με τα συνδικαλιστικά της στελέχη για την πραγμάτωση των αρχών και των στόχων της, πούναι και πρέπει νάναι αρχές και στόχοι όλων των εργαζόμενων και του Συνδικαλιστικού Κινήματος της χώρας μας.

 

"Θεσσαλονίκη ΜΑΗΣ 1981"

Επανέγκριση της Διακήρυξης

Από το 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Θεσσαλονίκη ΦΛΕΒΑΡΗΣ 1996

 


Στατιστικά Επισκεψιμότητας

Μέλη : 3
Περιεχόμενο : 678
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1184179

Τυχαία Φωτογραφία

Ημερολόγιο Γεγονότων

<<  Απρ 2018  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30