ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Οδηγίες προσβασιμότητας του ιστοχώρου

Ο ιστοχώρος της Π.Ο.Ε.Ε.Π. δημιουργήθηκε με σκοπό να είναι χρηστικός - λειτουργικός (usable) και προσβάσιμος (accessible). Η Ομοσπονδία απευθύνεται σε όλη την κοινωνία και θεωρεί καθήκον της να παρέχει σε όλους τους επισκέπτες του ιστοχώρου της τη δυνατότητα να βρίσκουν την πληροφορία που αναζητούν εύκολα και γρήγορα.

Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα κατά την χρήση του παρόντος ιστοχώρου παρακαλούμε ενημερώστε μας στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .


Χαρακτηριστικά προσβασιμότητας και χρηστικότητας του ιστοχώρου

Κατά την πλοήγησή σας σε αυτόν τον ιστοχώρο θα βοηθηθείτε από διάφορες δυνατότητες έτσι ώστε να εντοπίσετε την πληροφορία που αναζητείτε.

1. Κατάλληλα μενού
 • Όλα τα στοιχεία μενού είναι αυτόνομα και δεν περιέχουν υπομενού (δηλαδή άλλα μενού που είναι κρυμμένα ή εμφανίζονται μετά από την επιλογή ενός στοιχείου μενού).
 • Οι τίτλοι των στοιχείων μενού περιγράφουν και το είδος του περιεχομένου στο οποίο κατευθύνουν το χρήστη μετά την επιλογή τους.
 • Το στοιχείο μενού που είναι ενεργό ή έτοιμο προς επιλογή (έχει εστιάσει πάνω του ο κέρσορας) είναι επισημασμένο με ξεχωριστό χρώμα από τα άλλα (πορτοκαλί φόντο) κατά την προβολή του περιεχομένου στο οποίο παραπέμπει.
 • Όλα τα μενού υπάρχουν τοποθετημένα στα ίδια σημεία της κάθε ιστοσελίδας και με συγκεκριμένη τοποθέτηση ανάλογα με τη σημαντικότητα του κάθε μενού.
 • Το βασικό μενού (ΑΡΧΙΚΗ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ κτλ) είναι τοποθετημένο στο πάνω μέρος κάθε ιστοσελίδας και τα υπόλοιπα στο αριστερό τμήμα της.
 • Το στοιχείο μενού "ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ" βρίσκεται στο βασικό μενού αμέσως μετά την "ΑΡΧΙΚΗ".
2. Αρχική σελίδα

Μπορείτε να μεταβείτε στην αρχική σελίδα πατώντας στον επάνω αριστερά τίτλο της σελίδας ή στο πρώτο στοιχείο του πρώτου μενού.

3. Πληροφορίες πλοήγησης

Κάθε φορά που επιλέγετε ένα στοιχείο μενού εμφανίζεται ακριβώς πάνω από το κυρίως περιεχόμενο μία μπάρα υπερσυνδέσεων που σας πληροφορεί για το στοιχείο μενού που επιλέξατε και το στοιχείο μενού που βρίσκεται πάνω από αυτό (στον ιστοχώρο αυτό το βασικό στοιχείο μενού είναι πάντα η ΑΡΧΙΚΗ σελίδα, πχ ΑΡΧΙΚΗ/ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ/ Κοινωνικές εκδηλώσεις).

4. Δυνατότητες αυξομείωσης μεγέθους γραμματοσειράς

Εάν επιθυμείτε να διαβάσετε το περιεχόμενο του ιστοχώρου της Π.Ο.Ε.Ε.Π. χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη ή μικρότερη γραμματοσειρά από την προκαθορισμένη μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη δυνατότητα στον πλοηγό σας (πχ Προβολή > Μέγεθος κειμένου > Μεγάλο). Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε τις συντομεύσεις που παρέχει αυτός ο ιστοχώρος μέσα από ειδικό ενσωματωμένο κώδικα:

 • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς: πατήστε "Ctrl" και "+" (μία φορά ή συνεχόμενα)
 • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς: πατήστε "Ctrl" και "-" (μία φορά ή συνεχόμενα)
 • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς: πατήστε "Ctrl" και "0" (μία φορά)
5. Χρήση ηχητικού πλοηγού

Εάν χρησιμοποιείτε έναν ηχητικό πλοηγό και δεν θέλετε να ακούτε την εκφώνηση των στοιχείων μενού σε κάθε ιστοσελίδα που επισκέπτεστε μπορείτε να το αποφύγετε χρησιμοποιώντας την δυνατότητα της απευθείας μεταφοράς (skip navigation) η οποία βρίσκεται στο ανώτερο σημείο του ιστοχώρου (πρώτη επιλογή):

6. Χρήση πληκτρολογίου

Ο ιστοχώρος αυτός έχει δημιουργηθεί ώστε να είναι προσβάσιμος με χρήση του πληκτρολογίου και μάλιστα με χρήση μόνο των πλήκτρων TAB, SPACE, ENTER, BACKSPACE.

 • TAB: Χρησιμεύει στην πλοήγηση μέσα σε κάθε ιστοσελίδα. Με κάθε πάτημα του TAB μεταφέρεστε στο επόμενο επιλέξιμο στοιχείο της ιστοσελίδας κατά τη σειρά που αυτά εμφανίζονται στον ιστοχώρο (επιλέξιμα στοιχεία στο Διαδίκτυο είναι οι υπερσυνδέσεις, οι εικόνες, τα στοιχεία ελέγχου κτλ).
 • SPACE: Με το πλήκτρο αυτό μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε στοιχεία ελέγχου (checkboxes) που απαιτούν τσεκάρισμα (πχ βλέπε στο μενού "ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ EMAIL")
 • ENTER: Με το πλήκτρο αυτό ενεργοποιείτε (επιλέγετε) το στοιχείο της ιστοσελίδας όπου έχει εστιαστεί με το TAB. Είναι το αντίστοιχο του αριστερού κλικ στο ποντίκι.
 • BACKSPACE: Με το πλήκτρο αυτό μεταφέρεστε πίσω, στην προηγούμενη ιστοσελίδα που επισκεφτήκατε.

7. Τυπογραφία και χρώματα

Ο ιστοχώρος δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας γραμματοσειρά μεγάλου μεγέθους και ευκρίνειας. Τα χρώματα και οι συνδυασμοί μεταξύ τους τηρούν τα πρότυπα της αντίθεσης χρωμάτων AERT (Accessibility Evaluation And Repair Tools) και της φωτεινότητας (luminosity) κατά τον οδηγό Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 1.0. Η συμμόρφωση σε αυτά τα πρότυπα κάνει τον ιστοχώρο κατάλληλο για άτομα με δυσκολίες στην όραση (δυσχρωματοψία, αχρωματοψία, ασθενής όραση, θολότητα κτλ).

8. Πρότυπα Προσβασιμότητας και Χρηστικότητας

Η δημιουργία ενός ιστοχώρου που θα είναι προσβάσιμος από όλους είναι πολύ σημαντική για την Π.Ο.Ε.Ε.Π. Η Ομοσπονδία θέλοντας να επιβεβαιώσει και με τεχνικά μέσα την καταλληλότητα του ιστοχώρου της υιοθέτησε για τον ιστοχώρο τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα προσβασιμότητας της World Wide Web Consortium (www.w3c.org).

Ο ιστοχώρος www.poeep.gr χρησιμοποιεί έγκυρο CSS, έγκυρο XHTML 1.0 Transitional και τηρεί τα απαιτούμενα για την Προτεραιότητα τύπου Α του Web Content Accessibility Guidelines.


[Προτεραιότητα Α]

"Οι υπεύθυνοι ανάπτυξης περιεχομένου Ιστού πρέπει να ικανοποιήσουν αυτό το σημείο ελέγχου. Διαφορετικά, μία ή περισσότερες ομάδες θα είναι αδύνατον να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του εγγράφου. Η ικανοποίηση αυτού του σημείου ελέγχου είναι βασική προϋπόθεση, ώστε ορισμένες ομάδες να μπορούν να χρησιμοποιούν τα έγγραφα του Ιστού."

(http://www.w3.org/TR/WCAG10/#priorities ή  http://www.w3c.gr/wai/translations/wcag_techniques.html#priorities μεταφρασμένο στα ελληνικά)

 

Έγκυρο CSS! Έγκυρο XHTML 1.0! Εικονίδιο συμβατότητας με την Προτεραιότητα μονό Α, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0

 


Στατιστικά Επισκεψιμότητας

Μέλη : 3
Περιεχόμενο : 678
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1184169

Τυχαία Φωτογραφία

Ημερολόγιο Γεγονότων

<<  Απρ 2018  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30