ΑΡΧΙΚΗ ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ομιλία του ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΓΙΔΗ Αν.Γεν.Γραμματέα της Π.Ο.Ε.Ε.Π.

Ομιλία του ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΓΙΔΗ Αν.Γεν.Γραμματέα της Π.Ο.Ε.Ε.Π.

Ομιλία του ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΓΙΔΗ Αν.Γεν.Γραμματέα της Π.Ο.Ε.Ε.Π.
στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
 5 Σεπτέμβρη 2009  πλατεία Σιντριβανιού Θεσσαλονίκη
Εργαζόμενες και Εργαζόμενοι, Νέοι και Νέες, άνεργοι και συνταξιούχοι, Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Σας μεταφέρω θερμό ταξικό αγωνιστικό χαιρετισμό της Διοίκησης της Ομοσπονδίας μας και των εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά της χώρας μας.          
   Συγκεντρωθήκαμε και φέτος εδώ, στο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως, όχι για εθιμοτυπικούς λόγους, αλλά για να διαμαρτυρηθούμε για τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύει για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα , η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης .    Το συνδικαλιστικό κίνημα στον κλάδο μας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για ένα καλύτερο μέλλον για την εργατική τάξη της πατρίδας μας,                                                                                                    
                                                                    Συναδέλφισες και συνάδελφοι, φίλες και φίλοι.
              Όλα αυτά τα χρόνια βλέπουμε την εργοδοσία να αυξάνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα τα κέρδη της και να συγκεντρώνει στα χέρια της τον παραγόμενο πλούτο.   
    Η οικονομική κρίση μεγέθυνε προβλήματα που ήδη υπήρχαν στην ελληνική κοινωνία και οφειλόταν στις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων και των εκπροσώπων της, που φυσικά ευνοούν, αυτές οι πολιτικές, μακροπρόθεσμα το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ ζητούν από τους εργαζόμενους να γίνουν ακόμη μια φορά τα θύματα και να επωμιστούν τις συνέπειες τις κρίσης που οι ίδιοι  , με τις πολιτικές τους,δημιούργησαν.   Εκβιάζουν με ωμό τρόπο και επιχειρούν να περικόψουν τα εργασιακά δικαιώματα με πρώτο το δικαίωμα στην εργασία.
              Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της χώρας και του εργατικού δυναμικού ζουν σε συνθήκες φτώχειας και ο κίνδυνος εξαθλίωσής τους είναι τεράστιος. Η παράνομη και η «μαύρη» εργασία έχουν  πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τα  φερέφωνα του συστήματος καλλιεργούν συστηματικά τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό για να διατηρούν τους εργαζόμενους χωρισμένους. Θύμα, όμως, των φαινομένων της σύγχρονης δουλείας γίνεται ΟΛΗ η εργατική τάξη.
             Το σύγχρονο δουλεμπόριο και το στυγνό εργασιακό καθεστώς που έχει επιβληθεί στους περισσότερους χώρους δουλειάς συνοδεύεται από μια πρωτόγνωρη τρομοκρατία από την πλευρά της εργοδοσίας, η οποία ακυρώνει στην πράξη ακόμη και συνταγματικά δικαιώματα.      
       Η εργοδοσία προσπαθεί να μετατρέψει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και όπου οι εργαζόμενοι συσπειρώνονται γύρω από τα Συνδικάτα τους, τότε  δείχνει το πραγματικό αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό της πρόσωπο προσπαθώντας να ποινικοποίηση τους εργατικούς αγώνες .
      Μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της ανοιχτής και απροκάλυπτης επίθεσης του Κεφαλαίου το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων καταποντίζεται καθημερινά. Η ανεργία πλήττει την εργατική τάξη. Δεν υπάρχει πλέον οικογένεια που να μην την αγγίζει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η ανεργία. Η ανασφάλεια για το μέλλον, κυρίως των νέων εργαζομένων, έχει γίνει εφιάλτης για τα εργατικά στρώματα.
      Διανύουμε εποχές που οι απολύσεις οργιάζουν, η ανεργία αυξάνεται, τα εργοστάσια κλείνουν ή έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλες χώρες, ολόκληρες γεωγραφικές περιφέρειες ερημώνουν από βιομηχανικής απόψεως και καταρρέουν οικονομικά. Χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν για μήνες και χρόνια χωρίς δουλειά παρά τη θέλησή τους. Και αυτοί που εξακολουθούν να εργάζονται βλέπουν να χειροτερεύουν καθημερινά οι συνθήκες εργασίας.  Η εκμετάλλευση δεν υπολογίζει ούτε την ανθρώπινη ζωή ούτε την αξιοπρέπεια. Η χώρα μας βρίσκεται  στην κορυφή, στις κακές συνθήκες εργασίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε μας σημειώνονται τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατύχημα.
Η οικονομική κρίση οδηγεί την κοινωνία σε αποσύνθεση.  Η εγκληματικότητα, η παραβατική συμπεριφορά,  οι εμπρησμοί και οι βιβλικές καταστροφές που προξένησαν οι τελευταίες πυρκαγιές αποδεικνύουν το μέγεθός της κοινωνικής διαστροφής που προκαλεί η ιδεολογική αποθέωση του κέρδους.  Οι καθημερινές οικονομικές δοσοληψίες με υπηρεσίες όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ. ΤΡΑΠΕΖΕΣ κ.λ.π. , γίνονται μια επώδυνη διαδικασία για πολλούς εργαζόμενους και εργαζόμενες.  Τα δάνεια και οι οφειλές έχουν γίνει βραχνάς για χιλιάδες οικογένειες .  
    Το άνοιγμα των φακέλων με τους λογαριασμούς έχει μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη.      Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση και σε νέους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νερού της Θεσσαλονίκης που μετατρέπεται από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα.
Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν στην Υγεία και την Παιδεία, η οποία μετατρέπεται χρόνο με το χρόνο σε προνόμιο των εύπορων κοινωνικών ομάδων.
      Η επίθεση της εργοδοσίας στα Ασφαλιστικά δικαιώματα  και η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος συνεχίζεται με συστηματικό τρόπο.  Στο στόχαστρο της εργοδοσίας και της κυβέρνησης βρίσκονται τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και  η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
 
                                                                   Εργαζόμενοι και εργαζόμενες,
Σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν υπάρχουν περιθώρια για αμφιταλαντεύσεις. Τα  πράγματα μιλούν από μόνα τους.
               Οι δυνάμεις που συγκροτούν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) έδωσαν δείγματα γραφής. Δίνουν καθημερινά αγώνες για τα δίκαια των εργαζομένων. Σήμερα δεν υπάρχουν περιθώριο για κανέναν εργαζόμενο να μένει μακριά από την οργανωμένη συνδικαλιστική πάλη.     Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα και να το οδηγήσουμε σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση.  Μέσα από τις γραμμές των ταξικών αγωνιστικών συνδικάτων μπορούμε να αναχαιτίσουμε την οικονομική και κοινωνική πολιτική που προωθούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Κεφαλαίου και Η συστράτευση των εργαζομένων στον αγώνα, αυτές τις δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης και της ανελέητης επίθεσης της εργοδοσίας ,αποτελεί μονόδρομο για την εργατική τάξη. Η ενότητα, η οργάνωση και ο αγώνας αποτελούν το μόνο όπλο στην επίθεση, που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο, ενάντια στον κόσμο της εργασίας.
                                                                               Φίλες και φίλοι,
       Εμείς στον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών δίνουμε καθημερινούς αγώνες για τη διασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας μας βρίσκονται και αυτή την περίοδο σε κινητοποιήσεις ενάντια στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Και να είστε σίγουροι ότι η εργοδοσία δεν παρακολουθεί αμέτοχη τους αγώνες και τις κατακτήσεις μας.
      Σχεδιάζει, μηχανορραφεί, αντιδρά με χίλιους δύο τρόπους εναντίον της Ενότητας, της Οργάνωσης και των Αγώνων μας . Δεν τσιγκουνεύεται ούτε  χρήματα ούτε και μέσα. Για μας η αντισυνδικαλιστική πολιτική της εργοδοσίας έχει πάρει τη μορφή του ανελέητου δικαστικού κυνηγητού ηγετικών συνδικαλιστικών στελεχών του κλάδου μας. Δεν πρόκειται για μια ακόμη μορφή ποινικοποίησης ενός εργατικού αγώνα. Εδώ βρισκόμαστε μπροστά στην προσπάθεια ηθικής και φυσικής εξόντωσης   εργαζομένων που δεν σκύβουν το κεφάλι στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας.
Έχουμε γίνει στόχος για έναν και μοναδικό λόγο: Δεν έχουμε βάλει νερό στο κρασί μας και δεν έχουμε συμβιβαστεί. Κινούμαστε αταλάντευτα εδώ και δεκαετίες στη γραμμή υπεράσπισης αλλά και διεύρυνσης των εργατικών δικαίων. Και αυτό δεν άρεσε, δεν αρέσει και ούτε θα αρέσει ποτέ στην εργοδοσία.
Παραμένουμε στις επάλξεις των εργατικών αγώνων, πιστοί στις αρχές της εργατικής αυτονομίας και του ταξικού προσανατολισμού των αγώνων των εργαζομένων.
                                                                                Εργαζόμενοι και εργαζόμενες,
Η σκευωρία της εργοδοσίας κατέρρευσε στα μάτια όλης της εργατικής τάξης. Οι εργαζόμενοι με την αλληλεγγύη τους έδειξαν ότι καταλαβαίνουν ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των εργοδοτικών συκοφαντιών. Και είναι τα ταξικά Συνδικάτα και η συνδικαλιστική δράση.
                    Στις 23  του Σεπτέμβρη διεξάγεται στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μια δίκη ντροπής για την εργοδοσία. Οδηγεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου 15 συνδικαλιστές, προέδρους και γραμματείς πρωτοβάθμιων Σωματείων γιατί στήριξαν και στηρίζουν με τη δράση τους τα δίκαια των εργαζομένων και τους στόχους της εργατικής τάξης στο σύνολό της.
Δεν λυγίσαμε και ούτε θα λυγίσουμε. Και το δηλώνω από αυτό το βήμα ότι, και από αυτή τη δοκιμασία , θα βγούμε νικητές και πιο δυνατοί.
          ΚΑΛΟΥΜΕ  λοιπόν , τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους συνταξιούχους, τους νεολαίους, τους ανέργους και όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο, στις 23  του Σεπτέμβρη το πρωί, στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει η Ομοσπονδία και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών για να μην περάσει η αυθαιρεσία της εργοδοσίας και να μην επιτρέψουμε την ποινικοποίηση των εργατικών μας αγώνων.
           ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζόμενους της χώρας να πυκνώσουν τις γραμμές των ταξικών συνδικάτων. Μόνο ενωμένοι και μέσα από τους αγώνες μας μπορούμε να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές  πολιτικές και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
                                            Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ,είναι ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.
                              Λέμε  ΟΧΙ σε όσους  έχουν οδηγήσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στο δρόμο της μιζέριας.
                             Λέμε ΝΑΙ σε όσους υπερασπίζουν τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των επόμενων γενιών.
                             Λέμε ΟΧΙ στις συμβιβασμένες ηγεσίες και στις ηγεσίες υποταγής.
                             Λέμε ΝΑΙ σε όσους υπερασπίζουν την κοινωνική πρόοδο και συνοχή.
                             Λέμε ΝΑΙ σε όσους ανοίγουν το δρόμο για μια δίκαιη κοινωνία αλληλεγγύης,  απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
            ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές τοποθετήσεις να ενταχθούν στα ταξικά συνδικάτα και να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ για να ανατρέψουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την αντιλαϊκή πολιτική της εργοδοσίας και των πολιτικών της εκφραστών.
    Κανένας ΑΓΩΝΑΣ , φίλες και φίλοι, δεν πάει χαμένος.
                                                             ΖΗΤΩ  ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
                                                                       ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΑΜΕ     
                                                                ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ       

 


Στατιστικά Επισκεψιμότητας

Μέλη : 2
Περιεχόμενο : 885
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 1759878

Τυχαία Φωτογραφία

Ημερολόγιο Γεγονότων

<<  Μαϊ 2024  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Σχόλια στο Βιβλίο Επισκεπτών

No valid database connection Incorrect DATETIME value: '_CURRENT_SERVER_TIME' SQL=SELECT id, title, hits, content FROM jos_jx_jambook WHERE state = 1 AND access <= '0' AND ( publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR publish_up <= '_CURRENT_SERVER_TIME' ) AND ( publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR publish_down >= '_CURRENT_SERVER_TIME' ) ORDER BY created ASC LIMIT 0, 6
Δεν υπάρχουν σχόλια